Asociatia Producatorilor Agricoli din Dobrogea, continua demersurile pentru imbunatatirea si reabilitarea sistemului de irigatii in Dobrogea

Asociatia Producatorilor Agricoli din Dobrogea, continua demersurile pentru imbunatatirea si reabilitarea sistemului de irigatii in Dobrogea, urmare discutiilor si intalnirilor avute inca de anul trecut cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), sustinand eforturile producatorilor agricoli de avea acces la apa.
Dupa cum bine stiti, zona Dobrogea s-a confruntat in ultimii ani cu fenomenul de seceta pedologica, totul culminand cu situatia exceptionala generata in anul 2020, aspect confirmat de datele publice transmise de Ministerul Agriculturii, conform carora, din suprafata totala calamitata de 1,2 – 1.4 milioane de hectare la nivelul tarii, 416.000 ha au fost doar in judetul Constanta, deci mai bine de o treime iar aceasta raportare se refera doar la culturile de toamna (orz, grau, rapita). Fenomenul de seceta pedologica a continuat sa se manifeste pe tot parcursul anului, culturile asa zise de primavara, floarea soarelui si porumb, fiind de asemenea calamitate.
In această situatie speciala, starea producatorilor agricoli afectati de seceta s-a agravat acestia avand nevoie de sprijin iar solutia de viitor este reprezentata de reabilitarea sistemelor de irigatii atat cel primar apartinand ANIF, cat si cele secundare, preluate si administrate de Organizatile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI-uri).
Daca pentru reabilitarea sistemului de irigatii primar, urmare intalnirii din septembrie 2020 cu dl. George Scarlat, fost secretar de stat, actual Senator si Presedintele Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala din Senat, am obtinut promisiunea alocarii unor fonduri de minim 420 milioane de euro pentru judetul Constanta si 150 milioane pentru judetul Tulcea, prin noul Plan de National de Relansare si Rezilienta, beneficiarii privati, de tip OUAI au avut si vor avea acces la finantare prin intermediul masurilor deschise de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), asa cum, in perioada de programare 2014 – 2020, au fost alocate fonduri prin Submasura 4.3.I – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – Componenta infrastructura de irigatii.
Luand la cunostinta de nemultumirea fermierilor referitoare la faptul ca in ultima sesiune din anul 2020, alocarea pentru aceasta masura a fost doar de 43.700.259 euro, suma insuficienta pentru numarul de proiecte depuse, respectiv 95, conform Anexa_nr. 7, publicata pe site-ul AFIR, noi, Asociația Producatorilor Agricoli din Dobrogea solicitam suplimentarea fondurilor alocate acestei sesiuni, pentru a putea fi finantate toate proiectele eligibile, implicit si a celor din zona Dobrogea.
O astfel de decizie ne-ar confirma ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale sustine si considera de importanta nationala reabilitarea sistemului de irigatii, sprijinind si zonele cu grad mare de ariditate, asa cum este Dobrogea.
Cu aceasta ocazie am transmis reprezentatilor MADR, azi 28.01.2021, o solicitare oficiala pentru suplimentarea fondurilor sesiunii mai sus mentionate. Totoodata, dorim sa subliniem faptul ca realizarea acestor proiecte a reprezentat un efort major pentru solicitanti, in contextul anului agricol 2020 extrem de dificicil din punct de vedere al secetei, COVID si implicit financiar, si va reamintim ca prin intermediul acestor proiecte se propune reabilitarea infrastructurii preluate prin Protocol de la ANIF si detinute de OUAI-uri, lucru care ar asigura irigarea terenurilor exploatate si deja calamitate de seceta, ar reprezenta un stimul pentru continuarea activitatii producatorilor agricoli din zonele aride, fiind un adevarat colac de salvare, si astfel vor putea fi salvate locurile de munca dar si munca de o viata a multora dintre noi.
Copyright © 2021 Asociatia Producatorilor Agricoli din Dobrogea – APAD, Toate drepturile rezervate